workshop

Het gasloze huis

De laatste tijd is gebleken dat het steeds belangrijker is om niet afhankelijk te zijn van (Russisch) gas. Hoe kun je een huis ontwerpen dat geheel zonder gas toch comfortabel is om in te wonen?
In dit project hebben leerlingen uit havo 4 oplossingen onderzocht en gebouwd om toch te kunnen blijven koken, verwarmen, douchen in een huis zonder gas. Elk groepje heeft daarvoor zijn eigen verdieping gekregen en heeft oplossingen gebouwd. De verdiepingen zijn bij de afloop van het project samengevoegd tot een huis van 3 verdiepingen waarbij er zo efficiënt mogelijk omgegaan wordt met energie. Hierbij hebben ze gebruik gemaakt van zonnecellen, warmtewisselaars, pompen en sensoren.
Dit project is uitgevoerd ter afronding van de eindtermen over technisch ontwerpen en technische automatisering en is een afsluiting van het scrumtraject. Leerlingen hebben tijdens dit proces posters gepresenteerd met achtergrond informatie, video’s gemaakt van het testen van de deeloplossingen en een werkelijk functionerende verdieping gebouwd.
Tijdens deze workshop wordt een presentatie gegeven van dit project en kunnen deelnemers deeloplossingen nabouwen.

Docent: Cathy Baars (docent natuurkunde, Martinus College Grootebroek)
Doelgroep: docenten havo/vwo en toa’s natuurkunde, techniek, NLT, O&O
Vorm: workshop
Tijd: ronde 1, 11:15 u – 12:15 u