workshop

Veldwerk in de stad

Veldwerk is op een middelbare school midden in de stad niet eenvoudig te verwezenlijken. Waar moet je heen? Waar vind je natuur?
Nou… dichterbij dan je denkt. Felix Spee, docent biologie op het Berlage Lyceum in het hart van Amsterdam, startte zijn project Veldwerk in de stad naar aanleiding van een lezing van evolutionair ecoloog Menno Schilthuizen. De ecoloog sprak op het congres van het NIBI over zijn boek Darwin comes to town (2018), en gaf frappante voorbeelden van evolutie in het urbane landschap. Schilthuizen liet zien dat zelfs in het centrum van wereldsteden veel te ontdekken valt als bioloog. Ook het urbane landschap is een biotoop, met tal van onverwachte niches. Niet alleen de mens, ook veel organismen hebben zich aangepast aan het stadsleven, of zijn dat op het moment aan het doen.

Het project Veldwerk in de stad kreeg subsidie van het Leraren Ontwikkel Fonds en groeide uit tot een mooie, gebruiksvriendelijke website. De site is bedoeld voor docenten biologie en voor leerlingen mavo, havo en vwo. De site bevat tal van veldwerkopdrachten die geschikt zijn om uit te voeren middenin het urbane landschap. In verschillende jaargetijden, of jaarrond.
Tijdens de workshop licht Spee een aantal stadse veldwerkopdrachten toe en gaan we (bij mooi weer) op onderzoek uit rond het congrescentrum. Wat kunnen we tussen de stenen en de stoeptegels voor organismen vinden, en wat kunnen we daarmee in de klas?

Docenten: Felix Spee (Berlage Lyceum)
Doelgroep: docenten en toa’s biologie en NLT, mavo/havo/vwo (zowel onder- als bovenbouw)
Vorm: workshop
Tijd: ronde 2, 13:00 u – 14:00 u