Waterstof uit de woestijn

‘We hoeven helemaal niet van het gas af ?’
Dit klinkt mogelijk vreemd in de oren, maar wie weet nog dat Nederland tot 60 jaar geleden vooral kookte op stadsgas? Stadsgas, gemaakt uit kolen bestond toen immers voor 50% uit waterstof! In deze workshop krijg je informatie hoe in de woestijn op grote schaal goedkoop waterstof gewonnen kan worden. Met grote zonnecentrales, met een groot aantal met de zon meedraaiende spiegels die de overvloedige energie concentreren (Concentrated Solar Power, CSP). Er zijn er al zeker 200 van op de wereld, en nu wordt het ene na het andere record gebroken. Bijvoorbeeld de nieuwe centrale in Australië, die gedurende het hele etmaal elektriciteit levert voor slechts 5 eurocent per kWh.
Is er wel genoeg ruimte? Is het niet gevaarlijk om je energievoorziening afhankelijk te maken van ‘woestijnlanden’? Is waterstof in de gasleiding in huis niet gevaarlijk? Is het rendement niet te laag? Is het geheel niet te duur? Hoe zit dat in vergelijking met PV? Wat kan je nog meer doen met al die waterstof? Solar fuels, brandstof voor auto en vliegtuig?
Op al deze vragen zullen we ingaan. Ons doel is dat leerlingen op een verantwoorde en gedegen manier meedoen in de discussie rond de uitstoot van CO2 en klimaatverandering. In deze workshop geven we daarom handvatten om je leerlingen met de verschillende onderdelen mee laten te denken, te ‘fact-checken’ en te berekenen. Je kunt ook kennismaken met de NLT-module ‘Waterstof uit Wind en Woestijn’ die inmiddels (bijna) beschikbaar is.
www.zonnekrachtcentrales.nl

Docenten: Arnoud Pollmann, Paul Feldbrugge, Theo van den Elzen, Harrie Jorna (VZKC, NVOX)
Doelgroep: docenten natuurkunde, NLT, techniek, O&O, scheikunde
Vorm: workshop
Tijd: ronde1, 11.15u – 12.15u